Hvor bengal stammer fra og om dens lynne og personlighet

Bengalen er en nydelig katterase <3

På Norsk:

Bengalen er en relativt ny rase som først ble avlet i USA. Den ble opprinnelig avlet frem ved å krysse en Asiatisk Leopardkatt med en tamkatt. Den tamme bengalen har fått sitt navn fra sine ville forfedre, Felis Bengalensis (Asiatisk Lepoardkatt). Målet var å utvikle en katt som hadde et vennlig og omgjengelig temperament, mens den samtidig beholdt utseendet (så som spotter, rosetter, og en lys/hvit mage) samt kroppsformen til den ville leopardkatten. Med andre ord, en bengal har det ettertraktede "ville" utseendet, men har en tamkatts gemytt, og er et kjærlig og pålitelig famliemedlem. Den har en rik pels som føles som sateng eller silke, et populært trekk som også skiller den fra andre raser! Bengalen viser likevel spor av sine ville aner i noen av sine karaktertrekk. Den kan være rastløs, livlig og nysgjerrig. De elsker spenningen ved forfølgelse og jakt. Den er vennlig, kjærlig, oppvakt og intelligent. Bengalen viser liten frykt for andre katter, eller andre dyr, og alt dette gjør den til et sjarmerende kjæledyr. 

 

PERSONLIGHET

For å si det enkelt, de fleste bengaler har masse personlighet! På samme linje som de orientalske rasene er de intelligente, livlige, interaktive katter, som du kan ha et svært genuint toveis forhold til. De vil vanligvis aldri være av den overbærende typen, som lever sitt eget liv og ignorerer deg fullstendig, og heller ikke en kjedelig, stillesittende katt. De er svært dynamiske og tar en aktiv del i familielivet.  Bengaler er vanligvis fremragende atleter! De kan fyke rundt i vilter glede, klatre på dører og møbler, og hoppe til store høyder. Samtidig kan de være utrolig vennlige og kosete, og krølle seg opp på fanget ditt for å sove når de er utslitte etter leken.

Det er viktig å merke seg at bengalen ikke er et villdyr. Den er definitivt et husdyr som har blitt selektivt avlet frem over mange genrasjoner, med fokus på temperament like mye som på utseendet, og dagens bengaler skal ikke være noe mer agressive (eller defensive) enn andre katter. Det fantes rapporter om vanskeligheter med temperamentet hos de tidlige bengalene, men oppdrettere har gjennom mange år jobbet seriøst med bengalens gemytt, og man hører ikke lenger om slike tilfeller.

Bengalen har en svært engasjerende, energisk, kjærlig personlighet og det er det som er hovedgrunnen til at de er så flotte kjæledyr. På grunn av deres livlige karakter vil de nok ikke passe for noen som ønsker seg en rolig, ubemerket katt, men de vil være utmerket for noen som ønsker seg et "hundeliknende" familiemedlem, med mange spennende karaktertrekk som gjør dem til unike kjæledyr.

Siden behovet for lek og aktivitet er høyt er dette ikke en katt som passer til å bli overlatt til seg selv i lange perioder, da den lett kan bli rampete og destruktiv når den kjeder seg. Hvis eieren planlegger å la den være alene store deler av dagen, kan det være en god idé å la den få en like energisk kattevenn å boltre seg med. Bengalen kommuniserer gjerne med sine eiere, og er fullt i stand til å si fra om sjalusi og misnøye hvis den føler en annen katt får for mye oppmerksomhet eller hvis den føler seg oversett. På den annen side vil den også la deg vite når den er fornøyd, og den kan være svært hengiven og leken overfor sine eiere.

Andre unike trekk som bengalen har arvet fra sine ville forfedre er den spesielle leopardpelsen, sylskarp hørsel og syn, utmerket fart og bevegelighet, og for mange - forkjærligheten til vann. Denne egenskapen er muligens en arv fra leopardkatten, som har for vane å gjøre fra seg i vann for å villede andre rovdyr. Mange bengaler liker å leke med vann, så mange eiere gir katten tilgang til et plaskebasseng. Noen bengaler kan ti og med svømme med sine eiere! Andre kan like å leke med vannskåla, eller rennende vann fra springen. Det hender at de hopper oppi boblebadet til deg, eller står og lurer bak dusjforhenget før de kommer inn i dusjen sammen med deg! Hvis du har akvarium, så vær på vakt - de kan gjerne prøve seg på en fisketur!

Annen oppførsel bengalen kan overraske deg med er at den kan lære å gå i bånd, og det lærer lett å hente ting du kaster til den. Det er morsomt å se den spesielle måten den bruker labben som en hånd, der den hopper opp og tar i mot ting i luften. De vil ofte prøve å holde ting unna for andre katter ved å gjemme den inntil brystet. Bengalen vil som oftest forbli leken langt inn i voksen alder.

      

KROPPEN

Bengalen er en middels til stor katt - en hann kan veie så mye som 7-10 kg, mens hunnen vanligvis er mellom 4 og 6 kg. Den er slank og muskuløs, med bakparten en anelse høyere satt enn skuldrene, og enn tykk hale som blir båret lavt.

Bengalen har et bredt, moderat kileformed hode med rundede konturer. Hodet er lenger enn det er bredt, og en smule lite i forhold til kroppsstørrelsen. Nesen er bred med en svakt konkav kurve, høye kinnbein og prominente værhårsputer. Ørene er middels til små, korte, med en rund base og rundede tupper. Kattens øyne er store og litt ovale i formen.

 En tykk, muskuløs nakke forbinder hodet til den lange, kraftige kroppen, som er karakterisert av kraftig benstamme og sterke muskler. Bengalens pels  er kort til medium i lengde, tykk og luksuriøs, og uvanlig myk å ta på, og den kan ha flere forskjellige farger og mønstre.

 

FARGER OG MØNSTRE

Bengal katten er enten spottet eller "marble" (marmor) mønstret. Spotter med minst to farger (rosetter) er spesiellt ettertraktede. De følgende fargene er godkjente av FIFé og er tillatte på utstillinger: Brun spottet, brun marble, seal sepia spottet, seal sepia marble, seal mink spottet, seal mink marble, seal spottet lynx point og seal marble lynx point. Sølv har også nylig blitt godkjent av enkelte katteforbund, men er ennå ikke godkjent av FIFé. Blå og melanistisk (svart) er andre farger som av og til forekommer, men de fleste katteforbund har ikke godkjent disse som akseptable bengal farger.

Brun (svart) spottet Bengal

Den brun spottede tabby (leopard spottet) Bengalen har mørke spotter på en lysere bakgrunn som varierer fra grå, gråbrun, sorrel, gylden, gyldenorange til mahogni.

 

Seal Lynx Point, Sepia og Mink Spottet Bengal (Snøbengal)

Seal lynx point  -blåøyd - (siamesermasket) og seal sepia -gyldengul eller grønnøyd- (burmesermasket) spottet tabby, som også blir kalt to varianter av snøbengalen, har elfenbensfargede bakgrunner med kontrasterende spotter. Seal mink -aquamarin eller grønnøyd - spottet er en kombinasjon av en av hver av de ovennevnte Siameserpoint og Burmeser sepia genene (Tonkenesermasket). Ekstreme kontraster mellom markeringene og grunnfargen er ønskelig hos alle disse variantene. Til forskjell fra de fleste maskede katteraser skal bengalen ha så lite forskjell i fargen som mulig mellom masken og markeringene på kroppen. Alle disse variantene finnes også med marble mønster.

Marble Bengalen

Det klassiske tabby genet ligger til grunn for marble mønsteret hos bengalen, og gjør at istedet for spotter har den et marmorliknende mønster. Dette  mønsteret skal helst være flytende horisontalt, uten å danne vertikale striper, og helst uten å ha "bull's eye", det vil si runde sirkler med flekker inni. Marble mønsteret kan forekomme i alle de ovennevnte fargene.

Charcoal mønster:

Les under Charcoal i den Engelske oversettelsen :-)

Read under the English translation :-)


 GLITTER

Glitter er den svært ettertraktede, skinnende, glitrende effekten som bengalens pels er i besittelse av, og som gjør den så spesiell blandt katter. Det ser nærmest ut som den har blitt sprinklet med glitterstøv. Glitteret er en effekt som kommer av at noen hårstrå er hule, og dermed gjennomsiktige, og når lyset skinner på dem virker de som en prisme, som får lyset til å reflektere tilbake. Resultatet er at pelsen får en skinnende, glitrende effekt i enkelte lys. Glitter er ikke et krav i bengal standarden, men det er definitivt et pluss, og noe som gjør at rasen har et slikt eksotisk preg. Glitteret kommer fra et resessivt gen, men det er akkumulativt, så når katter med glitter parres, kan avkommet faktisk ha mer glitter enn foreldrene.

Det er ingen annen katterase som har dette glitteret. Det er ikke en genetisk arv fra leopardkatten, men ble introdusert inn  fra en Egyptisk Mau som Jean Mill fant på gaten i India. Hun mente det ville være et spesielt trekk som ville gjøre rasen annerledes enn andre spottede raser. De hule glitter hårene er også med på å gi pelsen en mykere og mer silkeaktig struktur.

 ROSETTER

"Rosetter" kalles det når markeringene (både hos spottet og marble) har en mørk kantlinje, som omringer en lysere farge, og gjerne også en tredje farge. Dette finnes hos mange Asiatiske Leopardkatter og andre villkattraser. Rosettene kan ha forskjellige former, og de flerfargede rosettene er å foretrekke fremfor de ensfargede.

 "FUZZY"  KATTUNGER

Bengalkattungenes pels er relativt grov, og blir mykere og mer silkeaktig med alderen. Noen kattunger går gjennom et stadium der de kalles "fuzzy". En kattunge med vakker, ren pels opp til tre ukers alderen, kan plutselig begynne å utvikle ticking ved 4-5 uker. Pelsen ser gråere ut, kontrastene vaskes ut, og mønsteret blir mindre tydelig. Dette utviklingsstadiet likner på kamuflasje stadiet som Asiatisk Leoparskattunger går gjennom i sitt naturlige habitat, der dette gjør dem mindre synlige og dermed sårbare overfor rovdyr. Pelsen begynner å klarne igjen ved 12 ukers alder, og innen katten er 6 måneder er den like vakker igjen, når de flotte markeringene, skarpe kontrastene og mønsteret kommer til syne igjen.

   

OPPRINNELSE

Bengalkatten har sin opprinnelse i USA, der utviklingen av den startet op 1960-70 tallet, og den ble godkjent som egen rase i 1983.  Det er allment godtatt at rasen ble utviklet av Jean Mill fra California. Den er resultatet av selektiv avl av leopard katter med spesifikke tamkattraser. Rasene som i nyere tid er blitt brukt er Indisk Mau, Egyptisk Mau, Abyssiner, Ocikatt, Burmeser og Amerikansk korthår.

Det er ikke lenger nødvendig å bruke disse eller andre raser for å frembringe "nye" bengal linjer. Metoden som nå brukes til dette formål er å bringe inn og selektivt avle på nye leopardkatter, for derved å eliminere de fenotype trekkene fra tamkattene som de tidlige bengalene utviste, og også øke innslaget av leopardkatt genet hos rasen. Mange oppdrettere jobber for å utvikle spesifikke karaktertrekk ved rasen, ofte ved å krysse tilbake med foundation katter med f.eks spesielt flotte markeringer. 

Man refererer ofte til de tidlige bengalene (foundation kattene) ved å nevne hvilken generasjon den tilhører i forhold til leopardkatt opphavet. For eksempel vil en F-1 være en bengal der en av foreldrene er leopardkatt, en F-2 er en bengal med der en av besteforeldrene er lepoard katt, en F-3 er en bengal med en leopardkatt som oldeforeldre osv.

I 1983, bare 8 år etter at Jean Mill hadde gjenopptatt sitt arbeid med bengalkatt rasen, ble det godkjent for registrering av The International Cat Association (TICA), og 8 år etter det igjen ble TICA det første katteforbundet som ga en bengalkatt Champion status.

 

MER OM RASENS UTVIKLING

Bengal katten er en hybridrase som ble utviklet over flere generasjoner gjennom et program der man selektiv krysset tamkatter, helst de som hadde de ønskede trekkene, med den Asiatiske Leopardkatten (ALC) og ALC hybrider. En hybrid katt vil ofte vil være sunnere og større enn sine foreldre. I de første tre generasjonene er hannene nesten alltid sterile, selv om det har vært enkelte, sjeldne tilfeller der en F3 hanne har vært istand til å reprodusere seg. Hunnene fra de tidlige generasjonene er vanligvis fertile, og ansvarlige for videreføringen av genene til de neste generasjonene.

De første tre generasjonene av hybrid avkom blir kalt "filial" generasjonene. En bengal med en leopardkatt forelder, blir kalt F1, som er en forkortelse for første filial. En F1 som blir parret med en tam hannkatt vil gi F2 avkom, eller andre filial. Deretter vil en F2 parret med en tamkatt gi F3 avkom, og en F3 parret med en tamkatt gi F4 avkom. Fra F4 og utover vil avkommet bli regnet for å være tamkatter, og blir gitt en stamtavle, og referert til som STD (Stud Book Tradition) - disse kan nå brukes til avl og utstilling. En STD vil alltid være minst 4 generasjoner ned fra en ALC. Filial kattene (F1-F3) blir også kalt 'foundation katter' og blir normalt holdt kun for avlshensikter.

En bengal kjøpt i Norge vil være en STD, og normalt vil den være et resultat av mange genrasjoner med bengal-bengal avl. I USA kan man fremdeles få kjøpt filialkatter (F1-F3), men de er ikke typiske kjæledyr, da de ofte kan ha et sterkere temperament, og ikke alltid er så lette å ha i hus. ALC er fra naturens side en enstøing, en sky og tilbakeholden katt som ikke normalt vil omgås mennesker. Hensikten med å kryssavle dem var å frembringe en tam katt med godt, huskatt lynne, og som beholdt sitt ville utseende

Bildet under her er av en Asiatisk Leopard!

In English:

About Bengals

The Bengal Cat was created through the breeding of an Asian Leopard Cat (Felis Bengalensis) and various domestic cats.  The goal was to create a well tempered domestic cat with the looks of the wild ALC.  Filial generations include F1, F2, and F3.  These are the first three generations from the original breeding to the ALC.  The ALC bred to a domestic has F1 offspring.  This offspring bred to another domestic (nowadays to other Bengal Cats) is an F2 offspring.  The next is an F3.  The next generation is considered domestic and can be shown in TICA and other registries.  We call these offspring of the 4th generation and beyond, SBT or studbook tradition.  These are considered to be Bengal Cats with domestic temperaments with the look of their wild ancestor, the ALC.  The males of the filial generations are sterile.  The filial females were used to perpetuate the breed.  To learn more, read Gene Ducote's book, Getting To Know The Bengal Cat.

There are several colors of the Bengal Cat that are accepted for Championship status.  These colors include the Brown Spotted Tabby (BST), the Silver Spotted Tabby (SST), and the Snows including Seal Lynx Point, Seal Sepia, and Seal Mink as well as Silver Seal Lynx Point, Silver Seal Sepia, and Silver Seal Mink.  These colors are also accepted in the Marbled Bengal Cat.

The Spotted Bengal Cats can have either solid spots or rosettes.  These should be arranged in a diagonal or a horizontal flow from shoulder to hips.  The rosettes can be shaped as doughnuts, half doughnuts (open), arrowhead shaped, or paw print shaped.  A true rosette has two colors: the outline should be darker than the fill color.  The fill color should compliment the ground color.

The same is true for the Marbled Bengal Cats.  The flow should be horizontal to diagonal from shoulder to hips and can also be tri colored like a rosette.  Darker outlines around the fill color.  Background color would be the lightest in any tri color Bengal cat.  Rosettes can extend down the tail as well.  Marbled Bengal Cats can be sheeted, with mostly dark coloring but may have the tri color mixed in like a stained glass look with virtually no or very little acreage (background color).  Others can have high acreage and chaotic patterns.  You truly don't know what you will get with aMarbled Bengal kitten because the coloring can continue to fall out for two years.  They can be simply amazing to look at.  This pattern was derived from the use of the classic tabby patterned cats being used in the development of the Bengal breed.  The goal is to have as little bulls eye pattern as possible with intricate marbling detail throughout.  Tri color is simply beautiful.


Charcoal pattern:
The Bengal cat breed consists of hybrid animals originally developed from crosses between the domestic cat (Felis sylvestris catus) and the Asian Leopard Cat (ALC) (Prionailurus bengalensis). Although the original intention was to replicate the exotic spotted ALC coat in domestic cats, some hybrids sport an unusual coat marking of a darker face mask and dark thick dorsal stripe (cape).  This pattern has generated great interest among Bengal enthusiasts. The “charcoal” pattern was produced by the combination of a domestic cat non-agouti allele (a) and an ALC agouti allele (APb), thus conferring the darker markings on their coat pattern. 
Charcoal is a breeder description of a color (technically a pattern) of Bengal Cats. It is it's own color and pattern apart from brown, silver, and snow. I say it's a color because it changes the color of a bengal dark, but technically speaking, it is really a pattern because it involves the Agouti gene site (more on this on the charcoal bengal genetics page). Charcoal affects both color and pattern. 

A Charcoal Bengal cat can be BOTH charcoal and another color. To date there are charcoal browns, charcoal silvers and charcoal snows. CHARCOAL BENGAL CATS can have either the spotted pattern or the marble pattern in addition to the charcoal pattern. Also because of the genetics of charcoal bengals, charcoals can almost be sold black like a melanistic or a solid. Except charcoal bengal cats will always have facial markings, andmelanistic (solids) will not. CHARCOAL BENGAL color and pattern is most often seen in early generation bengals because it is a trait that comes partly from the Leopard Cat.There are also several colors of the Bengal Cat that are not accepted for championship status including blue, cinnamon, chocolate, fawn, and melanistic (black, some with ghost markings).  They can come in both patterns, spotted or marbled.  These colors can also be Snows.  


The Bengal Cat can exhibit behaviors of it's relative, The Asian Leopard Cat.  They are known to be extremely active and love getting involved in everything that you do.  Bengal Cats tend to like to play in their water dishes or even from the sink's faucet.  Some Bengal Cats even enjoy playing in the bathtub.  They tend to cover their food as well when they are finished eating as though they are trying to cover up the smell of food so no others can find it.  Bengal Cats, at times, have a strange meow.  Not quite like a regular domestic cat.  Bengal Cat sounds can be quite unusual.  Some may even carry on conversations with you.  Like many cats, they tend to observe their territories from high places, although they seem to get to places where other domestic cats cannot.  My boy Max even jumps on top of the shower door and can balance like no other.  He even jumps on the wall mounted television!  Bengal Cats  do tend to be very outgoing with their people as well as strangers.  Not afraid to been seen.  That could be a different story for the filial generations.  Bengal Cats get along extremely well with other pets including dogs and are well behaved with children.  They make a wonderful family pet with that wild cat look.  Many times two Bengal Cats are better than one so they can keep each other company when you are away.


                  

Fakta om Bengalen, hva du bør vite før du kjøper en!

Størrelse:      Medium

Aktivitetsbehov:     Middels/Stort

Allergivennlig:     Nei

Pelslengde:     Kort

Nødvendig pelsstell:     Middels

 

Bengal katten er en katterase med det karakteristiske "ville" trekket.

Størrelsen er medium, men en hannkatt kan veie opp til 9 -14 kilo, mens en hunkatt

veier 4-6 kilo. Jo nærmere de er sine forferdre, asiatisk leopard, jo større kan

de bli.

 

Fra begynnelsen av 1970 tallet begynte Bengal kattene å merkes med et 'F'

nummer for å indikere hvor mange generasjoner de var fra sine ville forfedre.

Kattunger krysset mellom en Bengal katt og en asiatisk leopard vil bli kalt

en F1 katt. Deres avkom vil bli kalt F2 katt, etc. F1 og F2 hannkatter er

alltid sterile. F3 hannkatter er nesten alltid sterile.

Bengal katter med lave nummer er vanskelig å få tak i.

 

Bengal katter er enten spottet eller har rosetterr på kroppen.

De er ofte interessert i rennende vann og bryr seg som oftest ikke om å bli

våte. De fleste Bengal eiere har en historie om kattens interesse for rennende

vann, og ofte historier om katter som hopper opp i badekaret eller vasken.

Bengal katter er meget intelligente og nysgjerrige. De følger ofte med på hva

du gjør, og vil gjerne være midtpunktet i hva du enn holder på med.

Gjør du rent eller rydder hjemmet, følger gjerne katten med deg overalt.

Bengal katter bruker ofte lyder for å kommunisere med eierne dens, og kan

være sjalu og utspekulert hvis de føler du ikke gir dem nok oppmerksomhet.

På den andre siden er de svært hengiende og leker gjerne med eierne demmes.

Deres ekstremt gode hørsel og instinkter gjør Bengal katten til en utmerket

"vakt hund".

 

Hvilken kattunge skal jeg velge?

Velg den katten som ikke for innpåsliten etter noen få minutter.

Bengal katter liker ofte ikke å bli løftet, spesielt kattunger, og hopper ned

igjen når du gir dem sjansen. Hvis du ikke presser dem kan de komme til deg

noen sekunder etter de har hoppet ned, såfremt de føler det er av eget

initiativ. Husk at kattunger er mer rastløse enn voksne katter.

 

Velg ikke en katt som har rennende nese eller øyne som viser tegn til sykdom.

Sørg for at kattungen har lett for å gå ordentlig.

 

Hvis kattungen har en skarp, horisontal linje langs ribbena skal du ha en kraftig

reduksjon på prisen. Mens du sjekker ribbena, vær sikker på at katten ikke

er for tynn. Føler du ribbena veldig tydelig kan den være undervektig.

 

Hvis kattunger ikke interesserer seg noe for omgivelsene, vær på vakt...

kattunger er vanligvis enten sovende, lekende, nysgjerrige, springende rundt,

eller pattende på moren.

 

Ta med deg kattungen til veterinæren så snart du har hentet den.

Bildet under er av den vakre Asiatiske Leoparden som Bengalen stammer fra.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

10.05 | 21:02

Hi dear Cathy,
Very nice pics and montages, your program is wonderful, I'm so proud of you, congrats. Thank you so much for your great love for your cats, xoXo

...
01.12 | 17:25

Tusen hjertelig takk Sirpa Maline-Lund

...
30.11 | 23:20

WOW - Fantastiske bilder.

...
29.11 | 14:59

Tusen hjertelig takk Heidi Havre
Jeg er så fornøyd med de bildene du tok, helt fantastiske <3 Nå må jeg ordne kattunge sidene og oversette til alt til Engelsk!

...
Du liker denne siden